
Švestkové knedlíky jako od babičky! Jemné bramborové těsto, voňavé zralé švestky plněné cukrem a na závěr máslo, mák nebo strouhanka – to je chuť dětství a pozdního léta. Udělejte si doma tento tradiční český dezert, který potěší malé i velké a provoní celý dům.
Ingredience (cca na 12–15 knedlíků):
500 g uvařených vychladlých brambor (nejlépe den předem)
150–180 g hrubé mouky (dle savosti brambor)
1 vejce
špetka soli
12–15 zralých švestek (bez poškození, omytých)
kostky cukru (1 kostka do každé švestky)
máslo na polití
moučkový cukr a mletý mák nebo opražená strouhanka na posypání
Postup:
Připravte těsto:
Brambory nastrouhejte na jemném struhadle.Přidejte vejce, špetku soli a postupně přisypávejte mouku, dokud nevznikne nelepivé, měkké těsto.
Nehněťte těsto příliš dlouho – jen aby se spojilo.
Připravte švestky:
Každou švestku podélně nařízněte, vyjměte pecku a dovnitř vložte kostku
cukru.
Tvoření knedlíků:
Z těsta odkrajujte kousky, zploštěte v dlaních a zabalte do nich
švestku. Dobře utěsněte, aby se švestka při vaření nerozpadla.
Knedlíky skládejte na pomoučený tác.
Vaření:
V hrnci přiveďte vodu k varu, lehce osolte. Vkládejte knedlíky do vroucí vody a vařte cca 8–10 minut (až vyplavou vařte ještě 2–3 minuty).
Po vyjmutí knedlíky propíchněte vidličkou, aby unikla pára.
Podávání:
Polijte rozpuštěným máslem. Posypte mletým mákem smíchaným s cukrem, nebo osmaženou strouhankou s cukrem.
Můžete přidat lžíci zakysané smetany, pokud máte rádi.
Přidat odpověď Zrušit odpověď