Grilovací sezóna v plném proudu!
Publikoval      07/24/2025 00:00:00     Home , Recepty    Komentáře 0
Grilovací sezóna v plném proudu!

Grilovací sezóna je v plném proudu! Pojďme si léto užít s pořádným gurmánským zážitkem a grilovačkou. Milovníci masa jistě ocení dobrý a kvalitní burger (můžete vyzkoušet náš recept viz níže) nebo dozlatova vypečené louženské kuřátko či pstruha na grilu. Kdo má rád klasiku, může sáhnout po farmářských špekáčcích od Zelených nebo zkusit inovaci v podobě grilovaného sýra.


Suroviny na 4 burgery:
600 g mletého hovězího masa

čerstvě mletá sůl

čerstvě mletý pepř

1 lžíce oleje nebo sádla k opékání 

4 kulaté housky, ideálně přímo na burgery

kečup nebo hořčice

1 rajče

několik listů ledového salátu

červená cibule nakrájená na kolečka

2 lžíce cuketového relishe

Postup:
Mleté maso rozdělte na 4 stejné díly, z každého utvořte kouli a dvacetkrát s ní bouchněte o kuchyňskou linku. Nárazy zlepší pojivost masa, a to se pak na oplátku nebude při pečení rozpadat.
Navlhčenýma rukama uhlaďte masové koule, pak je jemně zploštěte na výšku jednoho a půl až dvou centimetrů. Uhlaďte případné praskliny na okraji a uprostřed každé placky ještě vymáčkněte nepatrný důlek – to, aby se v těchto místech maso rychleji propeklo a zároveň na pánvi nevyboulilo. Do doby, než je budete potřebovat, je nechte ležet v lednici.
Syrové burgery osolte a opepřete podle chuti těsně před vložením na gril. Každý pečte 3 minuty po každé straně a pak ještě minutu znovu po první straně. Tím by měly být propečené dorůžova, ale ne víc.
Rozkrojené housky opečte na řezné straně na sucho. Na spodní stranu housky namažte kečup nebo hořčici, překryjte salátovými listy, přidejte plátek rajčete a na zeleninu položte opečené maso. Pokračujte s tenkými plátky cibule a cuketového relishe, zakryjte horním dílem housky a hned podávejte.

Přidat odpověď

Od farmáře