
Suroviny na 12 ks:
290 g dýňového pyré*
30 g droždí
80 g + 1 lžička třtinového cukru
300 g chlebové mouky
200 g celozrnné mouky
špetka soli
2 žloutky
1 lžička skořice
100 g rozpuštěného másla
3 lžíce vlažného mléka + skořicový cukr / jablečná povidla / nakrájená jablka na naplnění
Postup:
Droždí rozdrobte do dýňového pyré (v pokojové teplotě, ideálně ještě trochu teplejší) a rozmíchejte, dokud se nerozpustí. V míse robotu smíchejte všechny suché ingredience, udělejte důlek a vlijte dýňové pyré s droždím, žloutky, rozpuštěné (a vychladlé) máslo a mléko. Nechte robot vypracovat vláčné těsto. Nyní můžete nechat těsto hodinu kynout v pokojové teplotě nebo jej dát kynout přes noc do lednice, abyste hned ráno mohli připravit čerstvé šneky. Vykynuté těsto propracujte a rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30x60 cm. Těsto posypte dle chuti skořicovým cukrem či jablky nebo potřete jablečnými povidly. Smotejte do dlouhé rolády a nakrájejte na 12-15 dílů. V dostatečných rozestupech poklaďte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě alespoň 30 minut kynout. Upečte v troubě rozehřáté na 190°C cca 12-15 minut.
*Tip: dýňové pyré připravíte snadno v troubě tak, že rozpůlíte dýni hokkaido, vydlabete semínka, potřete olejem a dáte řeznou stranou dolů péct na cca hodinu při 180°C. Poté necháte vychladnout a pyré vydlabejte lžící. V lednici vám zbylé pyré vydrží minimálně 4 dny a můžete jej využít na různé pomazánky, do omáček na těstoviny apod.
Recept připravila Kamila Opl Hackerová.
Přidat odpověď Zrušit odpověď