Svatomartinská husička
Publikoval      11/01/2024 00:00:00     Recepty    Komentáře 0
Svatomartinská husička

Kvalitní maso zajistí Farma Zelených, nadýchaný knedlíček ZKD Sušice, příjemně kyselé zelí Zelárna Lobkowicz a na spláchnutí doporučujeme výborné pivko od Švelchů.

Suroviny bramborové knedlíky:

1kg brambor

30dkg hrubé mouky

1 vajíčko

Špetka soli

Suroviny zelí:

Trochu sádla

1ks cibule

Kysané zelí

1 brambora (syrová, nastrouhaná)

Cukr, sůl (dle chuti)

Suroviny husa:

1 husa

Trochu sádla

Sůl

Kmín

Postup bramborové knedlíky: 

Brambory (1 kg) uvaříme ve slupce (ideálně den předem). Oloupeme a nastrouháme. Přidáme 30 dkg hrubé mouky, jedno vajíčko a špetku soli. Zaděláme tužší těsto a vytvarujeme válečky. Vaříme ihned v hrnci s osolenou vodou 10–12 minut. Po vyjmutí z vody šišky propícháme špejlí, aby se knedlíky nesrazily. Krájíme ještě za tepla nití (vhodná je např. dentální).

Postup zelí: 

Na sádle osmažíme cibulku do růžova, poté přidáme kysané zelí. Osolíme a povaříme v hrnci s trochou vody do poloměkka. Pro zahuštění nastrouháme do zelí jednu středně velkou, oloupanou, syrovou bramboru a povaříme do měkka. Nakonec dochutíme dle potřeby (cukrem, solí).  Můžeme také ozdobit osmaženou cibulkou.

Postup pečená husa: 

Husu osolíme a okmínujeme. Dle velikosti pekáče můžeme naporcovat. Na začátku podlijeme trochou vody a přidáme i sádlo pro lepší výpek. Pečeme přes noc na 100 °C v přikrytém pekáčku. Ráno zkontrolujeme a dle potřeby dopečeme. Pokud pečeme na více stupňů (180–220 °C), je třeba pravidelně podlévat výpekem. Husa je hotová, když je maso měkké a snadno se oddělí od kosti.
Tip: Husu můžeme obložit jablky a tím dosáhneme lepší chuti (pozor na připálení v případě vysoké teploty).

Drůbež můžete také hravě nahradit vepřovými výpečky z plecka.

 

Přidat odpověď

Od farmáře