
Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby.
Suroviny:
300 g šumavských krup (lámanka)
100-200 g sušených hub
3 lžíce másla nebo sádla nebo olivového oleje
3 stroužky česneku
drcený kmín
sušená majoránka
sůl
čerstvě namletý pepř
máslo na vymazání formy
Popis:
Kroupy slijte, propláchněte, zalijte čerstvou vodou, osolte ji a uvařte doměkka. Trvá to asi 30–45 minut. Houby namočte a po 15 minutách slijte.
Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo a restujte namočené houby. Přidejte kmín a zalijte trochou vody. Nechte vodu vypařit, cca 15 minut.
Troubu předehřejte na 180 °C, zapékací formu vymažte máslem. Uvařené kroupy sceďte a vsypte k houbám. Restujte za občasného promíchání 6 minut. ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Česnek oloupejte, prolisujte ke kroupám, promíchejte a opékejte 30 vteřin.
Směs přesuňte do pekáče, uhlaďte povrch a zapečte v předehřáté troubě cca 30 minut dozlatova.
Přidat odpověď Zrušit odpověď