Staročeský kuba
Publikoval      12/06/2024 11:26:52     Recepty    Komentáře 0
Staročeský kuba

Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby.

Suroviny: 

300 g šumavských krup (lámanka)

100-200 g sušených hub

3 lžíce másla nebo sádla nebo olivového oleje

3 stroužky česneku

drcený kmín

sušená majoránka

sůl

čerstvě namletý pepř

máslo na vymazání formy

Popis:
Kroupy slijte, propláchněte, zalijte čerstvou vodou, osolte ji a uvařte doměkka. Trvá to asi 30–45 minut. Houby namočte a po 15 minutách slijte.
Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo a restujte namočené houby. Přidejte kmín a zalijte trochou vody. Nechte vodu vypařit, cca 15 minut.
Troubu předehřejte na 180 °C, zapékací formu vymažte máslem. Uvařené kroupy sceďte a vsypte k houbám. Restujte za občasného promíchání 6 minut. ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Česnek oloupejte, prolisujte ke kroupám, promíchejte a opékejte 30 vteřin. 
Směs přesuňte do pekáče, uhlaďte povrch a zapečte v předehřáté troubě cca 30 minut dozlatova.

Přidat odpověď

Od farmáře